Масово падане в 14 етап на Тур дьо Франс

Отборите дадоха свидни жертви.

Още в самото начало от днескашният етап от Обиколката на Франция се случи масово падане след около десетина километра от старта. Всички отбори бяха засегнати, а някои състезатели пострадаха сериозно. В резултат на падането и последващите инциденти отпаднаха Антонио Педреро, Луиз Ментийз, Джеймс Шоу, Естебан Чавес, Ромен Барде и други. Директорът на състезанието реши да спре етапа за момента, за да се прегледат пострадалите колоездачи и да се оценят щетите. След около 30 минути етапът беше подновен и започна шоуто. Започнаха атаките и се формираха две откъснали групи. Джулио Чиконе беше във водещата група и се стремеше да вземе фланелката за катерач от Нелсън Паулес.

Отборът на Йъмбо Висма пое контрола над етапа и налаги жестоко темпо, което застигна водещата група на предпоследната височина. Йонас Вингегор и Тадей Погачар имаха само на 9 секунди разлика и оставиха всичко да се реши на финалната височина. Оформи се компактна група от лидери, включваща Вингегор, Погачар, Хиндли, Корлос Родригес. Групата е допълнена от Феликс Гал и по един съотборник на двамата лидери – Адам Йеидс и Сеп Къс.

С убийствено темпо Сеп Къс скъса от групата Джай Хиндли и Феликс Гал на 5.5 километра преди края на височината, което беше от полза за Адам Йеидс в генералното класиране. Малко по-късно Адам Йеидс ускори и скуса Къс и Родригес на 4.4 километра преди края на височината. Така останаха Йонас Вингегор срещу двамата състезатели на Емирствата, Погачар и Йеидс.

На 3.7 километра преди края на височината, Тадей Погачар започна атака и успя да се откъсне на 20 метра от Йонас Вингегор, като тази разлика се задържа през изкачването. В същото време, Карлос Родригес успя да се приближи до Адам Йеидс.

1.7 километра преди края на височината, Вингегор успя да засригне Тадей Погачар и последва леко забавяне и дебнене. Двамата лидера очакваха кой ще направи следващата атака.

На 400 метра преди края на изкачването, атаката на Погачар беше неуспешна, след като мотори с камери попречиха на Словенеца. В същото време Карлос Родригес се приближи до лидерите. В последните метри Жълтата фланелка атакува и взе бонус точките. Веднага след началото на спускането, Погачар опита контраатака по време на спускането, но без успех.

На 9 километра преди края на етапа, Йеидс и Родригес успяха да стигнат до двамата лидери и се образува група от четирима състезатели. Родригес направи атака по време на спускането и се отдалечи малко, докато Йеидс започна да изостава леко.

В крайна сметка, атаката на Карлос Родригес се оказа успешна и младият испанец спечели втора поредна победа за отбора на Инеос. Тадей Погачар завърши на второ място пред Йонас Вингегор и Адам Йеидс. Джай Хиндли завърши на 1 минута и 45 секунди зад победителя и загуби третото си място в класирането с разлика от една секунда.

Битката за жълтата фланелка продължава и утре с предстоящия планински етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *